Met welke psychologische klachten ga je naar Therapie Hillegom?

Wat voor psychologische klachten?

Voor sommige mensen is het klip en klaar. Je hebt innerlijke klachten, ook al wel een idee van wat het zou kunnen zijn, en dus stap je naar een therapeut. Voor andere mensen ligt het wat lastiger. Je hebt wel klachten, maar die zijn vaag, of je hebt het er niet makkelijk over. Daarbij, je bent nog nooit bij een therapeut geweest, dus je kunt je er maar weinig bij voorstellen wat een therapeut nu eigenlijk gaat doen. Bovendien, wie zegt dat jouw klacht wel ‘erg genoeg’ is? Ze zien je al aankomen.

Het is ook echt lastig. Bijna niemand kan van zichzelf, zonder hulp van buitenaf, bepalen wat het specifieke klachtenprofiel is. Alleen al vanwege het feit dat je in jezelf zit en tegelijkertijd naar jezelf moet kijken (nog even los van de vakkennis die nodig is om een klacht te vertalen naar een diagnose).

Maar laat ons dan ook meteen zeggen dat het heel simpel is. Je psychologische klacht is namelijk genoeg. Dat die klacht zodanig is dat je hier nu dit aan het lezen bent, is al ‘bewijs’ genoeg voor de ernst. Ook al is het misschien lastig onder woorden te brengen. En ook al twijfel je misschien nog heel erg. Ik twijfel niet meer. Je kunt rustig hulp vragen.

Dat gezegd hebbend, wat komen wij zoal tegen? Heel uiteenlopende klachten en vragen eigenlijk. Van slecht verwerkte trauma’s tot het gevoel hebben ‘vast’ te zitten in een moment van leven. Maar ook stellen met relatieproblemen, mensen met een burnout en somberheidsklachten. En dan zijn er nog die mensen die een onbestemd gevoel hebben, niet lekker in hun vel zitten, slecht slapen, een negatief zelfbeeld hebben of in het algemeen hun leven willen verrijken.

Zonder klacht?

Ja. Zelfs zonder klacht kan een therapeut veel voor je betekenen. In het dagelijks leven kom je er namelijk nooit aan toe: voor jezelf zorgen. En dan hebben we het niet over uitrusten en leuke dingen doen. We hebben het over nadenken over je leven, kritisch naar jezelf kijken, kijken wat er beter, mooier, fijner kan. Veel ongemakken ontstaan trouwens omdat we daar nooit aan toe komen. En dan is voorkomen toch beter dan genezen.

Het klinkt in eerste instantie misschien raar, maar we zijn er van overtuigd dat iedereen erbij gebaad is zijn of haar leven van tijd tot tijd kritisch te bestuderen, verbeteren en verrijken.

Meer weten?

Zoek je passende hulp bij jouw problemen of wil je advies waar je het beste terecht kan? Bel dan gerust met Psychologen Nederland op 085-4014720. Hier kan je vrijblijvend terecht voor een professioneel en op maat gemaakt advies.