Wat doet een therapeut?

Een therapeut gaat een aantal dingen voor je doen.

A) Je kunt je verhaal doen (dat is voor veel mensen al heel fijn) en de therapeut probeert je te vertellen wat hij of zij denkt dat er aan de hand is. Je krijgt informatie over je klacht, je krijgt soms leestips en handige links om eens na te lezen.

B) We bespreken wat je er aan kunt doen. Dat is voor iedereen anders, want zo herkenbaar als je klacht is, zo uniek ben jij. Je hebt jouw eigen vaardigheden en talenten. Sommige dingen liggen je nu eenmaal beter dan andere. We doen dan ook onze best niet alleen je klacht, maar vooral ook jou heel goed te leren kennen.

C) Als we aan de slag gaan, zul je merken dat we je begeleiden; er wordt een spiegel voorgehouden, je krijgt inzicht, je wordt geholpen om je verbanden en patronen te zien en als dat nodig is, te doorbreken. Het echte werk, dat doe jij. Je zult waarschijnlijk verrast zijn van jezelf. Als je zo geleefd wordt door een klacht, verlies je het overzicht in alle dingen die je kunt. Door samen met ons aan het werk te gaan ontdek je die weer. Je kunt het behandeltraject dan ook best zien als een ontdekkingsreis. Aan het einde van de behandeling merk je dat je gegroeid bent. En dat je klachten weg zijn (of dat je er mee kunt leven).

Wat ga je doen?

Heel veel. Een behandeling is werk. We nemen het roer niet over, er wordt niks uit handen genomen. Sterker nog, de motivatie en de inzet van de cliënt (van jou dus) heeft heel veel invloed op het succes van de behandeling. We zullen je daar ook op aanspreken.

Waar moet je op letten?

Je bent hier, nu, op deze website. Dat wil zeggen dat je weet dat je erkent dat je een klacht hebt en inziet dat je hulp nodig hebt. Maar hoe kies je nu eigenlijk een therapeut?

Je moet op drie dingen letten:

  1. Is de therapeut aangesloten bij een beroepsvereniging,
  2. Heeft de therapeut de benodigde ‘papiertjes’ en
  3. Past de therapeut bij jou.

Die eerste twee zijn makkelijk na te gaan. Heel praktisch, check op de website de opleidingen en kwalificaties en welke beroepsvereniging de therapeut heeft. Over het algemeen is bijvoorbeeld een RING registratie een goede graadmeter. De derde is het belangrijkst en ook het lastigst. Door te doen wat je nu doet, een website napluizen, kom je veel te weten over de stijl van werken en de persoon. Dat is belangrijk, want je gaat samenwerken, dus dan moet je elkaar wel liggen. Kom je er zo niet uit, dan kun je in je omgeving navragen en ook je huisarts kan je goed op weg helpen.

Als je een goed gevoel hebt bij een therapeut, aarzel dan niet een afspraak te maken, of eens te bellen of mailen, je zit helemaal nergens aan vast.

Herkenbaar?

Zoek je passende hulp bij jouw problemen of wil je advies waar je het beste terecht kan? Bel dan gerust met Psychologen Nederland op 085-4014720. Hier kan je vrijblijvend terecht voor een professioneel en op maat gemaakt advies.